Voorjaar 2013

Het is rustig, geen plannen voor nieuwe fietsen. Wel ben ik nu begonnen om mijn woning duurzamer te maken. Op het dak staan nu 16 zonnepanelen en mijn HR-ketel wordt vervangen door een warmtepomp.

Augustus 2012

Vitrack getest

De praktijktest van drie weken en 2500 km naar Santiago de Compostela zit erop. De Vitrack heeft zich goed gehouden.
De fiets met bepakking, kampeeruitrusting en wat kleding, weegt 33 kg. Het stuurgedrag is stabiel zowel bij lagesnelheden als bij 60 km bij afdalingen. Ook veel in de regen gefietst, de Supreme banden van schwalbe bieden veel grip in de regen. De koffer is waterdicht alleen spatwater van het achterwiel vervuilde het slot van de koffer. Door een stukje tape te plakken over het slot werd het probleem opgelost.
De geveerde zadelpen maakt aan het eind van de tocht een krakend geluid en de reflectoren op de pedalen gaan rammelen, daarom verwijderd. De remmen na de regen 1 keer gesteld en het leren zadel gespannen. De route naar Santiago is bepaald niet vlak, de vele gaten in het wegdek hebben de kwaliteiten van de fiets behoorlijk op de proef gesteld!

Juni 2012

Vitrack nr. 2 is af!

vitrack

Er is veel tijd gaan zitten in de koffer, ruim 200 uur! Eerst de delen op ware grootte maken uit schuim. De koffer, kofferdeksel en het binnenspatbord. Over het schuim komt een laag glasvezel en epoxy, daarna veel plamuren en schuren om de delen glad en strak te krijgen. Van de delen (plugs) worden mallen, afdrukken gemaakt uit glasvezel en epoxy. Met de contramallen kunnen de kofferdelen gemaakt worden. De koffer bestaat uit een linker- en rechterdeel aan elkaar gelijmd samen met het binnenspatbord.
Het gewicht van de koffer met deksel uit de mal is net geen 1,9 kg. De koffer is op bepaalde plaatsen van een extra laag carbon voorzien als versterking. Omdat de afdeklaag glas (80 gram/m2) binnen in de koffer wel erg dun is wordt er nog een extra laag glas aangebracht. Deze laatste laag wordt grijs gekleurd. Een zelfde laag in het deksel maak ik rood, als de deksel openstaat valt hij beter op in het verkeer! Uiteindelijk weegt de koffer met slot, telescoop, accu, verlichting, scharnieren en lak 2,5 kg.

De opbouw van de koffer wordt door onderstaande foto misschien duidelijker.

  1. Twee lagen carbon van 160 gr/m2 onder vacuum verlijmd (0,3mm dik!)
  2. Een laag glasvezel, 80 gr/m2 (als lijmlaag voor de aramide)
  3. De aramide honingraad van 3 mm dik word onder vacuum samen met de glaslaag verlijmd
  4. Na uitharding wordt er nog een laatste laag glas van 80 gr/m2 onder vacuum aangebracht.

Januari 2012


Vitrack
Mijn vibelt frame vertoonde bij het balhoofd een scheurtje en daarom is er inmiddels een nieuw lichter frame gemaakt uit Columbus buis.
De komende zomer wil ik met mijn eigen trekkingfiets naar Santiago de Compostela. Een fiets met lichtgewicht kunststof bagagekoffer, waar tent, slaapzak en slaapmatje in kunnen. Verder met Rohloffnaaf, Magura HS33 hydraulische velgremmen en belt aandrijving.
Het frame is inmiddels ontworpen en gesoldeerd. Het uit Columbus "Zona" buizen gemaakte frame weegt 2300 gram.
Momenteel wordt gewerkt aan de mal voor de koffer. De koffer wordt gemaakt volgens het sandwich principe. Uit carbon met een kevlar honingraad tussenlaag. Volgens berekening heeft de koffer een inhoud van 55 liter en zal hij niet veel meer dan 1,5 kg gaan wegen. Voordeel van een koffer is dat je geen bagagedrager nodig hebt en dat het achterwiel nauw d.m.v. een uitsparing in de koffer valt, dus (bagage)ruimte winst. De koffer wordt 40 cm breed.

vitrack

Mei 2011

Klink!
Het frame is terug en is mooi matzwart. Het blijkt dat als de wielen er in zitten het balhoofd toch niet helemaal recht staat. Dus even uitlijnen!!! Had ik gedacht, het Columbus Zona staal weet van geen wijken. Wat ik ook doe, het komt in de oude stand terug, tot dat ik "klink" hoor en ik zie dat in de downtube een deuk zit! Na het verwerken van de teleurstelling en analyse de slijptol gepakt. Wel weet ik nu dat dit frame enorm sterk is!

Het balhoofd en de downtube worden netjes verwijderd. Nieuwe buizen worden pasgemaakt en het frame wordt opnieuw gesoldeerd. Nu soldeer ik alles in de framemal. De eerste keer soldeerde ik de laatste delen buiten de mal, waarschijnlijk was dat mijn fout!

Het frame weegt na poedercoaten 2100 gram. De fiets wordt afgemonteerd en tot slot compleet met bagagedrager, achterlicht en verende zadelpen gewogen. Net geen 12 kg totaal.

vibike vibike

April 2011

Het frame verder gesoldeerd, cantinokken, bidonbusjes en zadellugoor. De (binnen)kabels komen door het frame. Hiervoor zijn in de framebuizen dunne messing buizen (rond buiten 4mm, binnen 3mm) met zilver gesoldeerd. Na het solderen worden de verbindingen afgewerkt met vijl en schuurpapier.
Het frame is nu weggebracht om te laten poedercoaten

frame frame

Maart 2011

De patten zijn aan de liggende achtervork buis gesoldeerd en daarna een klein beetje gebogen. Ook de staande buizen zijn op maat gemaakt. Klaar om te solderen.

achtervork patten

februari 2011

Voor de komende fiets begonnen met het balhoofd. Deze op lengte gemaakt (15cm) en aan de uiteinden voorzien van een versterkingsring. De brackedbuis op de draaibank uitgedraaid, 40 gram gewichtsbesparing! De framemal is ook klaar voor gebruik. De eerste buizen ingespannen en gesoldeerd.

buizen buizen

De Columbus framebuizen voor het volgende fiets project zijn gearriveerd. Het wordt een tracking fiets die komende zomer op pelgrimstocht gaat! De voorvork is een carbon exemplaar geschikt voor de cross.

Columbus framebuizen

januari 2011

Het frame van een vouwfiets gerepareed. En moet weer in elkaar gezet worden. Afgelopen zomer reed een auto opzij tegen het achterwiel van deze fiets. Gevolg einde fietstocht en een gebroken frame. Ook de achterschokdemper is door de klap verbogen en moet vervangen worden.

Foto kromme demper

Mijn Quest

De remmen van mijn Quest bleven hangen daarom service tijd. De trommelremmen worden voor de 2e keer vervangen (54000 km) en er komen voor gelijk nieuwe banden op.
Het worden weer schwalbe Marathon plus banden. Mijn ervaringen hiermee zijn goed, bijna geen lekkebanden en ze gaan ongeveer 7000 km mee. Tijdens deze klus bleek dat de aluminium velgen behoorlijk zijn aangetast door de pekel. Door het spanningsverschil tussen de messing velgnippel en het aluminium corroderen de velgen enorm. Een paar velgnippels zitten zelfs los in de velg en hebben geen houvast meer. Dus tijd voor een nieuwe velg.

Foto velg