Minder Energie!

In de winter van 2012 - 2013 plannen gemaakt om het energieverbruik van de woning te verminderen. Een ruime 2-onder-1 kap woning, bouwjaar 2000 met op de begane grond vloerverwarming als hoofdverwarming. Een combi CV installatie voor verwarming en warm water. Het gemiddeld jaar Energie verbruik van 2005 tot 2011 was 3237 kWh aan electrichiteit en 2507 m3 gas. Verbruik 2017 netto
  Elektriciteit  207 kWh
  Gas        - m3

Wat is er gedaan om dit te bereiken!


Energie verbruik 2017

Energie verbruik voor 2017, netto 207 kWh aan elektriciteit en geen gasverbruik. Energieverbruik afname 4380 kWh, terug levering 4173 kWh, netto 207 kWh!
Overzicht energie gebruik en energie productie zonnepanelen 2017 in een grafiek.
Overzicht aanpassingen

Warmtepomp voor de verwarming

De combi CV installatie vervangen door een warmtepomp en geen gas aansluiting meer! Dat was het plan.
Maar wat voor een warmtepomp, welk type, welk merk, geen gemakkelijke keuze en als je daarnaast ook de nodige verhalen op internet leest over de tegenvallende resultaten ben je snel geneigd dit idee te schrappen.
Op de site Warmtepompplein. is veel informatie over deze techniek te vinden.
Dan opzoek naar een bedrijf die de installatie kan verzorgen. Uiteindelijk een bedrijf gevonden met veel kennis en ervaring over, en met warmtepompen.


De keuze is uiteindelijk gevallen op een Ecoforest warmtepomp (brine/water). Een modulerende warmtepomp, 220 volt en met een COP van 5.
De beslissing genomen en dan staat er een boormachine in je tuin, van 30 ton! Boort twee gaten, elk ruim 120 meter diep. Uit verhalen over warmtepomp problemen bleek dat de bron vaak onvoldoende capaciteiten had, dus deze moet ruim voldoende zijn, lees voldoende meters.
De Ecoforest warmtepomp verzorgd op de begane grond de vloerverwarming. Op de eerste verdieping heeft alleen de badkamer vloerverwarming de (hoge temperatuur)radiatoren op de slaapkamers leveren niet voldoende warmte maar staan in de praktijk toch nooit aan.


De Ecoforest in de praktijk


De Ecoforest modulerende warmtepomp met een vermogen van 3-12 kW draait nu anderhalf jaar met een gemiddelde COP van 4,9. In de zomer wordt de woning passief gekoeld door de warmtepomp, de warmte uit het huis warmt de bron in de tuin op. Het is in huis in de zomer aangenaam en niet snikheet.
De brontemperatuur komt in de winter niet onder de 7,5 graden. Meestal draait de pomp op 55% van zijn vermogen. Het energie gebruik schommeld dan tussen de 800 en 1000 watt. Temperatuur in de woonkamer is 20 graden. De Ecoforest is modulerend, d.w.z. past zich aan aan de gevraagde energie en berekend hoe dit zo efficient mogelijk te verkrijgen.
Storingen tot nu toe, na een half jaar bleek dat het brine circuit zijn druk verloor. Een koppeling in de verzamelbox lekte iets, aangedraait en probleem verholpen. Deze winter de kamer thermostaaat moeten vervangen. Deze warmtepomp is ook getest door TNO zie :opwekkingsrendement verwarming.


De warmtepomp staat in een apart geisoleerde ruimte in de garage. De pomp maakt een licht brommend/zoemend geluid. De instellingen van de pomp zijn nu met behulp van internet op afstand te lezen en aan te passen.
Conclusie tot nu toe, zuinig, weinig onderhoud, en heeft ruim voldoende vermogen.

Ventilatielucht warmtepomp

De woning heeft een centraal ventilatie systeem, zonder warmtewisseling. Elke dag, het hele jaar door werd energiewarmte uit de woning de buitenlucht ingeblazen. Nu wordt de energie uit de ventilatielucht gebruikt om een 300 liter boiler te verwarmen. Een Nibe warmtepomp verzorg nu de ventilatie en het warmwater. Zo word energie uit de ventilatielucht niet verspilt maar gebruikt. De oude ventilator op zolder is verwijderd. Nu is het ventilatie kanaal doorgetrokken naar de garage waar hij aangesloten is op een Nibe ventilatielucht warmtepomp. Het nieuwe ventilatiekanaal naar de pomp (160 mm rond)is goed geisoleerd om warmte verlies te voorkomen. Het kanaal op zolder is afgedicht.
De Ecoforest warmtepomp zou ook voor warm tapwater kunnen zorgen maar dan benut je niet de energie uit de ventilatie lucht, vandaar de keuze voor de Nibe. Tot nu toe fuctioneerd de Nibe goed, geen storingen. Wel af en toe het stoffilter van de pomp schoonmaken. Deze warmtepomp verwarmde in 1 nacht 300 liter koud water tot 52 graden! Met energie uit de lucht!
Het ventilatie niveau van de Nibe warmtepomp is met een afstandbediening eenvoudig op 3 niveaus instelbaar.
Een goed geisoleerd boilervat van 300 liter ook van Nibe, staat onder Nibe wand warmtepomp.


Zonnepanelen

De eerste zonnepanelen in 2002 aangeschaft. Een set van 4 zonnepanelen van elk max 135 watt. Geplaatst op het platte dak van de garage.
In 2012 ingetekend voor 6 zonnepanelen bij WijWillenZon. Deze zelf op het dak geplaatst. (zuidoost onder een hoek van 45 graden) Het jaar daarna nog eens 6 panelen erbij, het hele dak vol. In totaal 12 panelen van elk 235 watt. In april 2014 besloten de 12 jaar oude Nuon zonnepanelen te vervangen door nieuwe. Na veel gepuzzel bleek dat er 10 panelen op de garage geplaatst konden worden. In verband met de schaduw van het huis in de namiddag, is besloten elk paneel van een Poweroptimizer te voorzien. Deze optimizer schakeld een paneel uit die in de schaduw komt. De nieuwe zonnepanelen zijn van het Mono type, zwart met Gallium elk 265 Watt. In de meterkast zijn voor alle zonnepanelen twee extra groepen geplaatst.
De in totaal 22 zonnepanelen, produceerden in 2014 in totaal 4064 Watt.

Isolatie

De woning is gebouwd in 2000. Volgens de toen geldende isolatie voorschriften.
Tegenwoordig is betere isolatie mogelijk maar dit is nu of erg kostbaar, of niet mogelijk.
De vloer is alleen recentelijk extra geisoleerd. Onder de bestaande polystyreen isolatie van 13 cm dik zijn thermoskussen aangebracht. De zandbodem is afgedekt met een stevige folie.
De extra isolatie is pas eind december 2014 aangebracht daarom is de besparing nog niet duidelijk.

Overige aanpassingen

In de afgelopen jaren is bijna alle elektrische apperatuur vervangen door energie zuinige A++ exemplaren. Als laatste de oude wasdrooger die af en toe gebruikt word, vervangen door een warmtepomp wasdroger.
Eenvoudige stekkerdozen met schakelaar rekenen af met het sluimerverbruik bij radio, computer of tv. Nu overal LEDlampen als verlichting. De bestaande armaturen met halogeen lampen omgebouwd voor LED gebruik (meestal tranformator vervangen).
De wasmachine staat naast de warmwater boiler van 300 liter, een Hotfill zorgd ervoor dat de wasmachine direct met warmwater gevuld wordt. Zo wordt voorkomen dat de wasmachine zelf het water, elektisch moet verwarmen.
De vaatwasser is nog niet voorzien van een Hotfill, dit gaat nog gebeuren.

Kosten?

Al de aanpassingen hebben heel wat geld gekost! Of we die investering terug verdienen? Door de afgelopen 15 jaar op de fiets i.p.v. met de auto naar het werk te gaan (ruim 90.000km) is het misschien terug verdiend! Belangrijker is dat we nu zorgen voor minder CO2 uitstoot en geen aardgas meer gebruiken. In Groningen vinden ze het vast niet erg!