Minder Energie!

In de winter van 2012 - 2013 plannen gemaakt om het energieverbruik van de woning te verminderen. Onze woning, een 2-onder-1 kap, bouwjaar 2000 met op de begane grond vloerverwarming als hoofdverwarming. Een combi CV installatie voor verwarming en warm water. Het gemiddeld jaar Energie verbruik van 2005 tot 2011 was 3237 kWh aan electrichiteit en 2507 m3 gas.
Medio 2013 het aardgas laten afsluiten.

Verbruik 2019 netto:
  Elektriciteit  -631 kWh
  Gas        - m3

Wat is er gedaan om dit te bereiken!


Energie verbruik 2019

Energie verbruik voor 2019, netto -632 kWh aan elektriciteit, termijn bedrag voor 2020 is van 10 naar 5 euro per maand gegaan.
Overzicht energie gebruik 2019 per maand in een grafiek.

Overzicht aanpassingen


Warmtepomp voor de verwarming

In 2013 de combi CV installatie vervangen door een warmtepomp.
Maar wat voor een warmtepomp, welk type, welk merk, geen gemakkelijke keuze! Dan opzoek naar een bedrijf met kennis, die de installatie kan verzorgen.


De keuze is uiteindelijk gevallen op een Ecoforest warmtepomp (brine/water). Een modulerende warmtepomp, 220 volt en met een COP van 5.
De beslissing genomen en dan staat er een boormachine in je tuin, van 30 ton! Boort twee gaten, elk ruim 120 meter diep. Uit verhalen over warmtepomp problemen bleek dat de bron vaak onvoldoende capaciteiten had, dus deze moet ruim voldoende zijn, lees voldoende meters.
De Ecoforest warmtepomp verzorgd op de begane grond de vloerverwarming. Op de eerste verdieping heeft alleen de badkamer vloerverwarming de (hoge temperatuur)radiatoren op de slaapkamers leveren niet voldoende warmte maar staan in de praktijk toch nooit aan.


De Ecoforest in de praktijk


De Ecoforest modulerende warmtepomp met een vermogen van 3-12 kW draait nu met een gemiddelde COP van 5.0. In de zomer wordt de woning passief gekoeld door de warmtepomp, de warmte uit het huis warmt de bron in de tuin op. Het is in huis in de zomer aangenaam en niet snikheet.
De brontemperatuur komt in de winter niet onder de 7,5 graden. Meestal draait de pomp op 55% van zijn vermogen. Het energie gebruik schommeld dan tussen de 800 en 1000 watt. De Ecoforest is modulerend, d.w.z. past zich aan aan de gevraagde energie en berekend hoe dit zo efficient mogelijk te verkrijgen.


De warmtepomp staat in een apart geisoleerde ruimte in de garage. De pomp maakt een licht brommend/zoemend geluid. De instellingen van de pomp zijn nu met behulp van internet op afstand te lezen en aan te passen.
Conclusie tot nu toe, zuinig, weinig onderhoud, en heeft ruim voldoende vermogen. Regenereerd de bron ruim voldoende in de zomer.

Ventilatielucht warmtepomp

De woning had een centraal ventilatie systeem, zonder warmtewisseling. Elke dag, het hele jaar door werd energiewarmte uit de woning de buitenlucht ingeblazen. Nu wordt de energie uit de ventilatielucht gebruikt om een 300 liter boiler te verwarmen. Een Nibe warmtepomp verzorg nu de ventilatie en het warme tapwater. De energie uit de ventilatielucht wordt niet verspilt maar gebruikt. De oude ventilator op zolder is verwijderd. Nu is het ventilatie kanaal doorgetrokken naar de garage waar hij aangesloten is op een Nibe ventilatielucht warmtepomp. Het nieuwe ventilatiekanaal naar de pomp (160 mm rond)is goed geisoleerd om warmte verlies te voorkomen. Het kanaal op zolder is afgedicht.
De Ecoforest warmtepomp zou ook voor warm tapwater kunnen zorgen maar dan benut je niet de energie uit de ventilatie lucht, vandaar de keuze voor de Nibe. Het ventilatie niveau van de Nibe warmtepomp is met een afstandbediening eenvoudig op 3 niveaus instelbaar.
Een goed geisoleerd boilervat van 300 liter ook van Nibe, staat onder Nibe wand warmtepomp.


Zonnepanelen

De eerste zonnepanelen in 2002 aangeschaft via Nuon. Een set van 4 zonnepanelen van elk max 135 watt. Geplaatst op het platte dak van de garage.
In 2012 ingetekend voor 6 zonnepanelen bij WijWillenZon. Deze zelf op het dak geplaatst. (zuidoost onder een hoek van 45 graden) Het jaar daarna nog eens 6 panelen erbij, het hele dak vol.In april 2014 besloten de 12 jaar oude Nuon zonnepanelen te vervangen door nieuwe. Na veel gepuzzel bleek dat er 10 panelen op de garage geplaatst konden worden. In verband met de schaduw van het huis in de namiddag, is besloten elk paneel van een Poweroptimizer te voorzien. Deze optimizer schakeld een paneel uit die in de schaduw komt. In 2017 tuinhuis geplaatst met nog plaats voor 6 panelen.
In totaal nu 28 zonnepanelen.

Isolatiecheck

Uit opnames gemaakt met een warmtebeeldcamera, bleek dat er veel energie verloren ging bij de voordeur en een lichtkoepel. De oude voordeur, op het noord-oosten, was slecht geisoleerd. Deze uiteindelijk toch maar vervangen door een goed geisoleerd exemplaar zonder brievenbus. Ook de lichtkoepel aangepast, oude koepel eraf, (ombouw blijft zitten) en vervangen door Hr ++ dubbelvlakglas met doorboven een dubbele polycarbonaat koepel.

Extra vloerisolatie

De woning is gebouwd in 2000. Volgens de toen geldende isolatie voorschriften.
De vloer extra geisoleerd. Onder de bestaande polystyreen isolatie van 13 cm dik een thermoskussen (TonZon)aangebracht. De zandbodem is afgedekt met een stevige folie.
Deze extra isolatie heeft niet geleid tot een waarneembare besparing.

Overige aanpassingen

In de afgelopen jaren is bijna alle elektrische apperatuur vervangen door energie zuinige A++ exemplaren.
Gebruik domotica van BeNext. Deze leest ook de slimme meter uit. Met BeNext kan ik op mobiel of tablet mijn energieverbuik uitlezen, ook de opbrengst van de zonnepanelen. Verder kan ik hiermee ook per aangesloten apparaat het energie verbruik uitlezen. Mijn oude tv bleek drie keer zoveel energie te gebruiken als een nieuwe LED-tv! Met eenvoudige schakelaar stekkerdozen geen sluimerverbruik bij radio, computer of tv. Nu overal LEDlampen als verlichting. De bestaande armaturen met halogeen lampen omgebouwd voor LED gebruik (meestal tranformator vervangen).
De wasmachine staat naast de warmwater boiler van 300 liter, een Hotfill zorgd ervoor dat de wasmachine direct met warmwater gevuld wordt. Zo wordt voorkomen dat de wasmachine zelf het water, elektisch moet verwarmen.
De oude voordeurbel werkt met een travo in de meterkast, die 24/7 het jaar door stroom verbruikt. Gebruik nu een bel die in een bestaand stopcontact wordt geplugd. Een piezo drukker bij de voordeur activeerd draadloos de bel.

Triple glas en Accoya

In 2018 een groot serrekozijn met tuindeur vervangen. Het oude kozijn was deels rot en uit de gemaakte warmtescan bleek dat de isolatie matig was. Het nieuwe kozijn, zonder deur, heeft triple glas tot op de grond. Het kozijn is gemaakt van Accoya hout. Accoya heeft duurzaamheidsklasse 1 en isoleerd beter dan het gebruikelijke Meranti.

Kosten?

Het heeft heel wat geld gekost! Of we die investering terug verdienen?
Maar ..... de afgelopen 18 jaar ben ik op de fiets i.p.v. de auto naar mijn werk gegaan (elke werkdag 40 km in totaal ruim 110.000km) Waarschijlijk heb ik de investering met het fietsen verdiend??!!

Onze energiekosten nu, per jaar, 0 euro! We krijgen geld toe!!