Van schets tot fiets!

Een fiets maken begint altijd met een idee wat je verder gaat uitwerken. Dat idee wordt eerst op papier in krabbels, schetsjes uitgewerkt. Niet een paar schetsen maar heel veel.

schets computerschets

Na de schetsen begin ik met een meer definitievere uitwerking op de computer. Met het tekenprogramma CorelDraw maak ik op schaal weer veel verschillende varianten. Uitgangspunt voor de fiets zijn de lichaamslengte/maten van de toekomstige gebruiker, en wat voor type fiets moet het zijn, een stadsfiets, toerfiets of woonwerkfiets. Uiteindelijk resulteert dit in één definitief ontwerp, schaal 1:5. In deze fase van het proces is al wel bekend welke voorvork ik ga gebruiken. De juiste hoogte en naloop van de voorvork zijn dan al in de tekening verwerkt.

De volgende stap is het maken van een tekening op ware grootte. Met tape plak ik vier A2 vellen tekenpapier aan elkaar tot een groot vel. Hierop teken ik het frame. Met deze tekening vind de fine tuning plaats. Gelet wordt op vorm, sterkte van de constructie, gewicht en maakbaarheid. Speciale aandacht krijgen zaken als: de ketting loop, heeft het voortandwiel voldoende ruimte, is er ruimte genoeg voor de achterband en wat is de lengte van de zadelpen.

tekening schaal 1 op 5 computerschets

Nu pas ga ik de framebuizen op maat maken. Het programma TubeMiter is hierbij een handig hulpmiddel. Geef bij dit programma de diameters van de buizen en hun onderlinge hoek op. Tubemiter berekend de uitslag. Na het uitprinten knip ik de uitslag uit en plak hem rond een buis. Daarna maak ik deze precies op maat. Eerst grof met de zaag daarna vijlen en schuren. De verbinding moet zo nauwkeurig mogelijk gemaakt worden.

De buizen opspannen in een mal en lassen of solderen en de las- of soldeer naden afwerken. Vooral dat afwerken vraagt veel tijd en moet nauwkeurig en voorzichtig gedaan worden.

Frame afwerken met een coating, verf of poeder. Daarna alle delen netjes monteren. En dan eindelijk de eerste proefrit! Dat eerste ritje is altijd heel bijzonder. Rijdt de fiets zoals gedacht, gehoopt. Hoe remt en schakelt de fiets en wat doet de fiets als ik het stuur even los laat?