Santiago de Compostela

Op vrijdag 6 juli 2012 vertrek ik naar Santiago de Compostela! Een fietstocht van 21 dagen en 2480 kilometer. Mijn nieuwste Vitrack testen. Niet alleen een test voor de fiets maar ook voor de persoon erop. Op deze pagina een verslag van de reis.

Dag 23: Santiago - De Glind        zaterdag 28 juli 2012


Om 9 uur ontbijten, samen met Stefan en Ralf. Afscheid nemen en om half 11 neem ik de bus naar het vliegveld. Wachtend op de bus spreek ik een echtpaar uit Zuid-Afrika. Zij hebben de camino gelopen vanuit Portugal en zijn zeer enthausiast. Om half 3 vlieg ik naar Barcelona daar neem ik een vlucht naar Amsterdam. Bij thuiskomst wacht mij een enorme verrassing, er hangt een groot spandoek en ik wordt door buren en vrienden getrakteerd op champagne! Fantastisch!
De terureis vindt ik veel vermoeiender dan ruim 100 km fietsen en het is fijn om thuis te komen maar ook een raar idee dat de heenreis 3 weken duurt en de terugreis 1 dag. Het vliegtuig is een soort "tijdmachine", fietsen is voor mij toch het echte reizen. Terug kijkend, het is een fantastische ervaring en.... mijn fiets heeft de zware test met goed gevolg doorstaan!

Dag 22: Santiago - Santiago - 0 kilometer        vrijdag 27 juli 2012


Als ik wakker wordt zie ik mijn fiets. Deze staat naast mijn bed. Het was een hele klus om die naar vier hoog met bepakking te krijgen, de lift is te klein. Eerst breng ik mijn fiets naar hotel Mexico, het is om de hoek waar ik nu ben. Daar wordt hij in ontvangst genomen en voor mij naar Nederland terug gebracht door de firma Soetens. Samen gaan we naar de pelgrimsmis in de kathedraal. Het is om half 12 al vol, zoveel mensen! De dienst vond ik indrukwekkend, voor mij een echte goede afsluiting! Ik wilde voor alle lieve mensen die mij gesteund hebben een kaarsje aansteken maar.... die hebben ze niet, alleen electriche uitvoeringen. Dat gaat mij te ver, maar ik heb wel aan jullie gedacht. Morgen ga ik weer maar huis na 3 weken fietsen. In deze 3 weken zoveel gezien en gedaan terug fietsen is voor mij geen optie meer. Mijn hoofd zit vol met zoveel indrukken en nu wil ik wel weer graag naar huis.

Dag 21: Melide - Santiago - 66 kilometer        donderdag 26 juli 2012


De laatste stukjes met nog gemene klimmetjes tot 9 procent. Maar om 13.30 sta ik voor de kathedraal. Tijd voor het maken van foto's! Morgen ga ik de kathedraal van binnen bekijken. Ik heb een apartement met Philip en Ralf twee duitse vrienden. Zij zijn komen fietsen van af Pamplona. Morgen ga ik de terugreis regelen. Ik vind het goed zo en het enorme toeristiche van Santiago is niets voor mij. Na de foto's en wat rond wandelen heb mijn credencial laten afstempelen en mijn "Compostela" gekregen. In totaal 2480 km in 21 dagen gefietst.

Dag 20: Cebreiro - Melide - 110 kilometer        woensdag 25 juli 2012


Vandaag mag ik uitslapen, ik kan pas om 8 uur bij mijn fiets. Net voor dat ik vertrek vraag ik aan de eigenaarresse of ze mijn bidons met water wil vullen. als ik ze terug krijg heeft ze de bidons heel lief met ijsblokken en water gevult. Eerst nog een aantal kilometers klimmen en daarna een stuk van 15 km dalen. Door deze daling heb ik een therie die ik had moeten herzien, namelijk alle energie die gaat zitten in klimmen krijg je later weer terug. Of anders gezegd eerst naar boven trappen en dan daarna je laten uitrollen naar beneden. Nou vandaag is veel van mijn kostbare energie omgezet in warmte door het vele remmen. Afdalingen met veel bochten en slecht wegdek!Het gaat goed en ik kom in een enorme albergue. Een slaapgelegenheid waar je voor 5 euro een bed hebt op een slaapzaal met nog ruim 30 andere mensen. En een zweetlucht! Ik ontmoet weer veel aardige mensen uit verschillende landen. Maak kennis met Philip, een duitse man die trots is op zijn nieuwe Gazelle die hij voor deze camino had gekocht. onderhet genot van een drankje kletsen we veel. Philip werk voor een Finse organisatie in zuid-Soedan. Deze geeft ondersteuning aan de nieuwe regering daar. Het is ook wel nodig want Philip vertelt mij dat ruim 82% in het parlement analfabeet is!

Dag 19: sta. Catalina de Samoza - Cebreiro - 102 kilometer        dinsdag 24 juli 2012


Om 6 uur vanmorgen waren de wandelaars al druk aan het pakken, ik besluit ook maar op te staan en om 7.15 uur fiets ik al. Het is nog fris buiten en een jas heb je wel nodig. Om 9 uur maak ik mijn eerste koffie-stop. Naast een heerlijk chocolade croissant geniet ik van de muziek van Creedence Clearwater Revival, heerlijk! Na veel klimwerk stop Ik in een klein dorpje op 1310 meter hoogte, het hele dorpje valt onder monumenten zorg. Ik ga opzoek naar een kamer, kan ik mijn Ipad en andere accu´s opladen zonder dat ik bang moet zijn dat het gestolen wordt. Ook de was gedaan maar ik kon geen lijntje spannen dus dan maar aan de grodijnroe ophangen.
De weg omhoog naar Cebreiro is pittig maar voor ik het wist was ik boven. Er waren ook fietsers die stukken moesten lopen.

Dag 18: Sahagun - Sta. Cataling de Somoza - 124 kilometer        maandag 23 juli 2012


Dit bericht kan ik intikken d.m.v. 1 euro in een automaat, er is geen WiFi. Het is een mooie dag met temperaturen tegen de 30 graden, bijna geen wind. Ik besluit de stad Leon te laten liggen en neem een route onderlangs. Hier kom ik weer wijngaarden en zonnebloemen tegen en het is rustiger. Als ik in een klein dorpje koffie bestel krijg ik er een heerlijk stuk cake bij. Heb besloten eens een Albergues te proberen. Voor 5 euro overnachten op een slaapzaal samen met de vele wandelaars, je kunt je douchen en de was doen. Het voordeel is dat ik mijn tent niet hoef op te zetten en morgen ben ik sneller weg. Morgen komt er nog een aardige klim, was het in de pyreneen ruim 1000 meter hoog morgen krijg ik er een van 1500 meter. Ik sta versteld wat ik opeen dag eet, niet normaal meer, in een restaurant gaat alles wat men mij voorzet op!

Dag 17: Cavia - Sahagun - 122 kilometer        zondag 22 juli 2012


Als ik om 7.30 uur opsta komt de zon net boven de horizon. Het is koud! Als ik alles heb ingepakt ga ik in het toiletgebouw mijn ontbijt nuttigen, brood en yoghurt. Geen winkels open omdat het zondag is en ik stop een paar keer bij een bar waar ik naast koffie ook een broodje neem. Vandaag een stuk authentieke santiago route gehad. Ongeveer 12 km onverhard, stof en steen. Mijn eindbestemming is Sahagun daar sta ik op een municipal camping. Als ik aankom wordt mij gelijk door de buren tegen over een stoel aangeboden, geweldig! Ik ga in de binnenstad eten en er blijkt eenfeest te zijn, het is druk. Ik geniet van mijn pelgrimsmenu voor 8 euro!

Dag 16: San-Millan - Cavia - 142 kilometer        zaterdag 21 juli 2012

Een dag met wind in de rug maar bij de vele klimmetjes helpt wind in de rug niet. Stijgingen gehad tot 14% en de langste was ongeveer 2,5km lang. Ik ben nu weer in een klein dorpje net onder Burgos. De camping ligt naast de A62, een autosnelweg. Mijn navigatie heeft mij keurig door Burgos laten fietsen. De binnenstad van Burgos is mooi, heb daar ook een aantal mooie foto's kunnen maken van de Puerta de Santa maria, een stadspoort met daarachter een mooie kathedraal. De etappes die ik per dag maak worden mede bepaald door de aanwezigheid van campings. Vandaag lang moeten zoeken maar je juiste plek van de camping, deze viel niet op omdat er bijna geen gasten zijn, en toch is het een prima camping zelfs met WiFi. Ik denk dat ik misschien wel 10 km extra heb gefietst voordat ik de camping gevonden had.

Dag 15: Estella - San Millan - 98 kilometer        vrijdag 20 juli 2012

Mijn horloge is stuk, erg vervelend dus vandaag heb ik in Lorgnons maar een nieuwe gekocht. Een enorm groot geval, spuuglelijk maar ik kan zien hoe laat het is. Gisteravond ontmoette ik een Nederlands echtpaar uit Doorwerth. Ze nodigen mij uit om samen met hen te eten. Het is even wennen, de prijzen die ze hier rekenen. Driegangen menu met koffie en twee flessen wijn, drie personen, 38 euro! Vandaag voor het eerst moeite gehad met het vinden van de route, grindpaden, en wandelpaadjes, er is veel extra tijd in gaan zitten. Het weer vandaag is wisselend bewolkt, vanmiddag was het 25 graden, prima fietsweer. Ben nu in een klein dorpje Berceo, op 2 km afstand van San Millan. En de camping heeft gelukkig WiFi. Terwijl ik dit in tik geniet ik van een pilsje. Mijn tent staat weer en mijn was hangt te drogen!

Dag 14: St.-Jean-Pied-de-Port - Estella - 124 kilometer        donderdag 19 juli 2012


Geen zon vanmorgen, ideaal weer voor de klim tocht. Ik begin met ongeveer 25 km klimmen. Net voordat ik boven op de Ibaneta ben komt een Belg naast mij fietsen. De laatste kilometer rijden we samen. De Ibaneta, 1057 meter hoog en mist, ik heb mijn achterlicht aangedaan. We maken foto's ik van hem en hij van mij. Even later komt zijn vriend ook boven op de fiets, een krasse knar van 67 jaar. Beide ook op weg naar Santiago. Op de racefiets, de volgers zijn vooruit gereden met hun bagage. Onderweg pas ik mijn plan aan en besluit om nog 20 km verder te rijden naar Estella. Op de camping zie ik een bordje waarop staat, Santiago: 665 km! (hemelsbreed) Vandaag weer een heel ander landschap, veel droger ook de dorpjes onderweg zijn weer heel anders.

Dag 13: DAX - St-Jean-Pied-de-Port - 94 kilometer        woensdag 18 juli 2012


Vandaag even rustig aan. Het is wel erg warm. Onderweg als ik mijn lunch nuttig nog even bij een huis tegenover een kerk mijn bidon laten vullen. Ruim op tijd in St. Jean-Pied-de-Port een leuk plaatsje maar wel erg toeristisch. Veel wandelaars en fietsers beginnen hier hun camino. Mijn tent staat op een municipal camping dicht bij het centrum. Morgen gaat het klimwerk beginnen, nog even wat boodschappen halen en op tijd gaan slapen.

Dag 12: Hostens - Bax - 130 kilometer        dinsdag 17 juli 2012

Om half 7 op en om half 8 fietsen. Ik fiets door de Les Landes een gebied met veel dennebomen. Het is overwegend vlak vandaag, bijna net als in Nederland. In een dorpje weer mijn brood, bananen en yoghurt kopen. De lunch nuttig ik bij een dorpskerkje onderweg, op een muurtje in de schaduw. Ik stop in het Stadje Bax, vind daar de camping en op een bankje in de schaduw kan ik de site bijwerken. De Fransen op de camping houden een competitie jeu de boule. In de avond heerlijk gegeten in een bistro en als ik in mijn tent lig hoor ik de muggen maar.... ze kunnen gelukkig niet bij mij komen, haha!!

Dag 11: Pizou - Hostens - 102 kilometer        maandag 16 juli 2012


Gelukkig ik voel mij als ik wakker wordt weer veel beter. Om half 9 geniet ik van een zeer uitgebreid ontbijt, verschillende broodjes, vruchtensap en koffie. Heerlijk. Om half 10 fiets ik weer. Het weer is heerlijk en na 30 km kom ik door Saint Emilion, een toerischtische wijn plaatsje. Een glooiend landschap met veel wijngaarden. Er wordt hard gewerkt in de wijngaarden, snoeien, en spuiten. Na 100 km zoek ik een camping en omdat de zon schijnt is het tijd voor de was. Even later komt Lode ook op de camping aan en zet zijn tent naast die van mij. We besluiten om samen uit eten te gaan. Lodde is niet blij met zijn tent, deze weegt maar 1 kg maar hij kan niet eens rechtop in zitten en zijn fietstassen kunnen er niet in. Het is zo'n inschuiftent!

Dag 10: Nauteui-en-Vallée - Pizou - 140 kilometer        zondag 15 juli 2012

Het weer is beter, zon en af en toe een wolkje. Het landschap verandert, bossen en rostachtige bodem. Ook koeien, maisvelden en de eerste zonnebloem velden. Na het dorpje zoek ik de camping op maar helaas, geen plaats. Er was een scouting groep. Ik vond de, volgens mij Engelsman, bijzonder onvriendelijk! Terug naar het dorp fietsen en maar zoeken naar een kamer. Daar kom ik Lode tegen, op de fiets uit Belgie. Samen zoeken we naar een kamer en hij spreekt gelukkig Frans. Uiteindelijk vinden we een kinderkamer en besluiten deze te delen, scheelt in de prijs. Even later komt er ook een Nederland echtpaar op de fiets, ze hadden van te voren telefonisch gereserveert. Om half 8 gaan we met ons vieren eten bij een pizzeria. We wandelen terug en zijn gaan slapen. Maar ik werd behoorlijk beroerd, misselijk en bedacht mij al allerlei scenario's, hoe nu verder?

Dag 9: Châtellerault - Nauteui-en-Vallée - 116 kilometer        zaterdag 14 juli 2012


Vanmorgen om half 7... Regen! Gewacht to het droog werd en om 9 uur fiets ik. Het is een Franse feestdag maar snel een bakker gevonden en wat eten. De motor draait weer, af en toe zon maar in Poitiers weer een regenbui. Mijn achterrem moet ik bijstellen omdat in de regen de blokken sneller slijten. Het is een dag van regenjas aan en regenjas uit!
Om 5 uur kom ik aan op de camping in Nanteuil. Geen receptie maar het blijkt dat pelgrimgangers gratis mogen overnachten. De camping is naast een voetbal veld. Daar zie ik ook 4 varkens aan een spit rondraaien boven een houtskoolvuurtje, moet een beetje aan Asterix denken. Om 11 uur als ik net in mijn tentje lig wordt er vuurwerk afgestoken. Ik zit eersterang en geniet van een half uur vuurwerk. Mooi om de enorme knallen over de heuvels verder te horen.

Dag 8: Chateau-Renault - Châtellerault - 130 kilometer        vrijdag 13 juli 2012

Het heeft de hele nacht geregend en in de ochtend als ik vertrek miezert het nog wat. Al snel kom ik Bram tegen hij stond tegen over mij op de camping en was al eerder vertrokken. Ik fiets samen met hem op. Twee dagen eerder had ik hem ook al gesproken. Na een uurtje samen fietsen moest Bram plassen en wat eten en we nemen afscheid. Ik ga alleen verder in de regen, hard, zacht of motregen! Als ik koffie drink in een bar kom ik ingesprek met een fransman. Hij spreekt heel gebrekkig engels. De hele tijd zit er een buldog-hondje tegen zijn been aan te rijen. Hij vond het prima, van mij had het hondje al lang een rotschop gehad! De fransman bood mij een slaapplaats aan maar ik vond het nog te vroeg om te stoppen.
Als ik in Châtellerault aankom regent het nog steeds. Gelukkig is mijn regenjack goed waterdicht, mijn bovenlijf blijft droog en warm. Op de camping aangekomen ga ik maar niet op de stoel zitten bij de receptie. Op de knieen zittend schrijf ik mij in, er vormt zich een grote plas water op de vloer en ik verondschuldig mij hiervoor. De man van de receptie gebaart mij om mijn fiets te halen en hem te volgen. De man loopt in zijn overhemd door de regen naar een stacaravan, daar mag ik van hem overnachten. Een stacaravan voor 4,50 euro per nacht, niet gek! Binnen tref ik Roland en Adriaan, een student uit Oostenrijk en Frankrijk aan. Aardige jongens die een stuk van de camino lopen. Ik ga niet meer uit eten en besluit mijn ontbijt maar alvast te nuttigen.

Dag 7: Chartres - Chateau-Renault 137 kilometer        donderdag 12 juli 2012

Na een relatief rustige nacht, ik werd wakker van gescharrel rond mijn tent. Goed luisterend kwam ik tot de conclusie dat het een egels was die kunnen nogal wat lawaai maken. De dorpjes hier in Frankrijk lijken uitgestorven en je ziet alleen maar oudere mensen. Ik krijk honger en ben op zoek naar een bakkertje, niet te vinden! Op een rotonde komt een wit bestelbusje aanrijden en begint te claxonneren, het zou toch niet een .... Ja hoor een bakker, ik wordt op mijn wenken bedient! Tegen de middag kom ik in Cloyes-sur-le-loir Jet tegen een dame op een Koga fiets. Jet is alleen, haar vriendin had zoveel pech met de fiets en was naar huis gegaan. We fietsen gezellig een stuk samen en lunchen samen op een bankje. Vandaag de eerste zangcicade gehoord en de eerste zonnebloemen gezien.

Dag 6: Mézieres - Chartres - 71 kilometer        woensdag 11 juli 2012


Veel regen vannacht en ik besluit nog maar te blijven liggen, misschien wordt het droog. Gelukkig kan ik om 9 uur vertrekken, het is droog. Eerst moeten mijn benen weer even op gang komen maar de eerste klim komt al snel. Om 1 uur fiets ik Chartres binnen en zie de katredraal voor mij. Na een bezoek aan de kathedraal vind ik een camping op 3 km van het centrum. Aan het begin van de avond loop ik naar het centrum om er wat te eten. Ik ontmoet een gepensioneerd engels echtpaar en samen wandelen we de 3 km naar het centrum. Vandaag wat minder gefietst maar wel 6 km gewandeld.

Dag 5: Compiègne - Mézieres - 131 kilometer        dinsdag 10 juli 2012


Om kwart over zes zijn de belgische dames al wakker. Om half 8 vertrekken we, zij gaan richting Parijs ik ga richting Chatres. Even later fiets ik lang velden met graan of bieten en de veldleeeuwerikken zijn mijn vriendjes vandaag! Het is de hele dag bergje op en bergje af met klimmetjes tot 10% en de langste was 3 km. Het landschap kan ik ook ruiken, heel bijzonder al die verschillende geuren, van bloemen of die speciale geur na een regenbui. In Mézieres stop ik en vind daar een camping. Na een flinke fietstocht heb je wel zin in iets te eten, maar helaas niets te verkrijgen. Gelukkig komt de receptie met een oplossing ze bellen voor mij de pizzakoerier. Even later geniet ik van mijn pizza en ontmoet ik Bram, een student op de fiets ook uit Nederland, hij had het zelfde probleem en ook een pizza besteld.

Dag 4: Honnecourt-sur-Escaut - Compiègne - 106 kilometer        maandag 9 juli 2012


Het is bewolkt en frisjes als ik vanmorgen vertrek. Heb het idee dat het fietsen in de morgen wat moeizamer gaat dan in de middag. Bedenkt dat dit misschien komt omdat ik een accu tijdens het fietsen door de dynamo in het voorwie laat opladen. Deze accu laad s'nachts mij Garmin gps weer op. Dit voorkomt dat ik elke dag in een toiletgebouw mijn gps moet opladen. Dan moet ik er bij blijven i.v.m. diefstal. Voordat ik er erg heb ben ik al verder gefietst dan ik van plan was en ik kom in Compiègne aan. Daar is een Gite deze bevind zich in een oude kerk en er staan 10 bedden. Later die dag komen er nog twee belgische dames, samen opweg naar Lourdes. Vorig jaar waren beide naar Santiago gefietst. Een van de dames heeft een karretje achter de fiets. Deze word achter haar bed geparkeerd. Beide dames komen uit Geraadsbergen, een is onderwijzeres de ander ziekenverzorgster.

Dag 3: Geraadsbergen - Honnecourt-sur-Escaut - 148 kilometer        zondag 8 juli 2012

Het begin van deze dag fiets ik over het jaagpad langs het mooie riviertje de Dender. Maar al snel begint het te regenen en ik heb een forse tegenwind de vlaggen staan strak aan de stok. Ik kom in het Franstalig gebied van Belgie. Vandaag fietsend in de regen zag ik in een flits een blauwgrijs papiertje op de weg liggen en ik zag nog net iets van 20 er op staan, remmen en terug. En ja hoor daar lag een briefje van 20 euro op de weg, maakte de regen iets minder erg. Ik kom in frankrijk, dat merk je gelijk aan de wegen, veel minder gaten en beter met wegnummers aangegeven. In Cambrai moest volgens mijn gegevens een camping zijn maar niet dus! Ik ontmoet Thijs en Emma twee studenten op de fiets uit Breda ook op weg richting Santiago. Met hen fiets ik nog 30 km naar Honnecourt-sur-Escaut waar wel een camping is. Om half zeven komen we aan, vandaag heb ik ruim 10 uur op de fiets gezeten.

Dag 2: Rijkevorsel - Geraadsbergen - 132 kilometer        zaterdag 7 juli 2012


Om half 7 opstaan en om kwart voor 8 fiets ik weer. Had veel moeite met het vinden van de route. Vaak stoppen en lezen en af en toe weer even terug. Na de middag gaat het beter omdat ik dan het riviertje de Dender over het jaagpad volg. Aan het eind van de middag begint het te regenen. In Geraadsbergen zet ik mijn tentje op in de regen. Ik ontmoet een belgisch echtpaar die geprobeerd hadden een kamer te huren maar alles in deze regio was al besproken dus moesten ze wel naar een camping.

Dag 1: De Glind - Rijkevorsel - 152 kilometer        vrijdag 6 juli 2012

Om 8 uur vertrek ik. Vreemde ervaring, na een voorbereiding van bijna een jaar is het dan zover. Het is 20 graden en heb de wind tegen. Eerst fiets ik via de Treek richting Leerdam. Kom door het rivieren landschap en moet twee pontjes nemen. In Breda sluit ik aan op de Santiago route beginnend vanuit Haarlem. De wegen vertellen mij direct dat ik in Belgie ben aangekomen, wat een enorme gaten in de weg. Je moet goed geconcentreed rijden om de gaten te ontwijken. In Rijkevorsel zet ik mijn tentje op. Op de camping ben ik de enige op het kampeer veldje.